neděle 25. května 2008

Dveře pryč



Místnost. Nemusí to být ani tak místnost, stačí pouze prostor a v nich zasazené dveře. Dveře, které něco skrývají a vyloženě si říkají o otevření. V mnoha amerických hororech se skupinka mladých puberťáků nachází
ve starém ztrouchnivělém domě na okraji města, kde straší nebo zuří vraždící maniak a jsou postaveni před hotovou věc - buď se nechají rozsekat v obývacím pokojia nebo zkusí štěstí za zavřenými dveřmi vedoucími
do sklepa. Možná tam bude cesta ven ventilačním okýnkem, možná zombie, která je odejít nenechá.
Kolikrát se každý z nás ocitl v situaci stát před zavřenými dveřmi. Dveřmi, od kterých nemáme klíč nebo klíč samotný ani neexistuje.
Co v takové situaci podniknout? Nezbývá než sedět a přemýšlet nad tím, jak je otevřít. Když už konečně nalezneme ten správný prostředek, jak proniknout do dimenze za dveřmi, ať už v podobě klíče, kouzelného zaříkávadla nebo prostého železného páčidla, následuje moment překvapení. Ono je to všechno sice pěkné, ale co čekáme, že uvidíme? Bude to to, co opravdu vidět chceme? Pandora to určitě vidět nechtěla. Ze zvědavosti odklopila víko staré skříňky a nevěděla, co se stane. Skříňka obsahovala rozmanité strasti a zlo, které se jejím otevřením rozlétlo mezi, do té doby, šťastné lidi. Nemohla tušit, co jediným pohybem způsobí. Třeba kdyby otevřela skříňku ležící opodál,
tak by na jejím dně mohla najít čokoládové bombony nebo věčné štěstí.
Většina z nás by chtěla za dveřmi najít to, po čem touží. Najít to, co jim zrovna chybí. Peníze, město z čokoládového krému, bazén plný šlehačky, hory hudebních cédéček, pozlacenou vilu a nebo spokojený život se svou rodinou.
Každý z nás má ve svém životě někde schované vrata, která bude muset jednou otevřít. Při složitém procesu otevírání musíme počítat s tím, že nemusí vést přímo k cíli, ale mohou být pouze mezidveřmi k dalším, ještě složitějším dveřím. Neuspěchejte to však, najděte ten správný okamžik na to, nebát se vpustit paprsky světla do temné dimenze na druhé straně dřevěné desky.
Někdy je otevření takových dveří novým začátkem a někdy pouze pokračováním starého akorát s rozdílem, že klíč bude viset na druhé straně zámku. Třeba i zombie ve sklepě touží najít cestu z tmavého sklepa do prosluněnné zahrady.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

že by předělaná úvaha? a ta anketa je na mě až příliš surrealistická brouku...:-p

Anonymní řekl(a)...

tyjo :) hej a co to je za anketu :D hanchez

Anonymní řekl(a)...

:)) jo anketa je divna.. ale presto na ni lidi odpovidaji.. hmm :))

Anonymní řekl(a)...

no tyo Áňo..je to....hmm..dobré! :D me se to teda libi...hlavne ta myslenka s tou zombie.. :D myslim ze se stale mam od tebe co ucit. :)

Anonymní řekl(a)...

hele áňo... víš co se mi nelíbí.. že ti někdo jinej než já říká brouku.. hm?? :D